Hur man sparar el och energi

Det finns mycket du kan göra för att påverka din elförbrukning. Här har vi samlat vad du kan göra i en punktlista. Vi hjälper dig med vad du ska tänka på om du vill byta ut dina glödlampor mot miljövänligare alternativ.
Håll koll på elförbrukningen.

Bästa sättet att se om du kan minska elförbrukningen, och var du kan minska den, är att hålla koll på din elförbrukning vid olika tidpunkter och att göra kontinuerliga energiberäkningar. På din elfaktura står det även hur mycket du har förbrukat. Ofta kan du få mer detaljerad information om du loggar in på din elleverantörs hemsida.

I den här punktlistan kan du se vad du kan göra för att minska din energiförbrukning och din elkostnad.
Så det här kan du göra för minska din elförbrukning:

  • Byt glödlampor mot lågenergilampor, eller LED-lampor. Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor under lampans livslängd.
  • Ha inte lampan tänd i onödan. Använd till exempel timer, ljussensor eller rörelsesensor för att se till att lampan bara lyser när någon är där.
  • Stäng alltid av tv:n och datorn med kringutrustning när du inte använder dem. Skaffa grenuttag med strömbrytare, så kan du stänga av alla apparater med en enda knapp. Du kan också skaffa en fjärrströmbrytare för att stänga av grenuttaget.

Med hjälp av en bärbar elmätare kan du mäta hur mycket ström dina apparater drar. Mätaren kan du köpa i elektronikbutiker och i vissa varuhus. Du pluggar in elmätaren i vägguttaget och kan sedan mäta hur mycket en apparat drar. Du kan också kontrollera hur mycket apparaterna förbrukar i standbyläge. Även med en verifierad energiberäkning kan man enkelt få en blick över sin energiförbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *